Vet du hvor sikkert elanlegget ditt er?

Det er lett å ta elektrisiteten som en selvfølge, det er så enkelt å bare trykke på lysbryteren så har vi varme og lys. Dagens energiforbruk er i stadig vekst og vi omgis med flere elektriske apparater og mer teknologi, dersom el-anlegget overbelastes kan det føre til brann.

 

Det elektriske anlegget ditt skal gjennomgå en kontroll minst hvert femte år. Denne kontrollen gir deg svar på om du må endre noe fordi det er mulighet for at det kan bli farlig eller forbi det allerede er farlig.

 

Det stilles spesielle krav til bad, vaskerom og kjøkken. Alle stikkontakter i en bolig bygget etter 2006 skal være jordet, dette er ekstra viktig på bad, kjøkken og vaskerom fordi vann kan lede strøm. Det er også viktig å rengjøre kjøkkenviften regelmessig, for å unngå en potensiell brannfelle. Uønskede strømledere kan også dannes av ledninger og kontakter i nærheten av komfyren dekket av fett. Vaskemaskin, oppvaskmaskin og tørketrommel burde unngås å brukes om natten.

 

På barnerommet burde alle lamper være montert fast i vegger/tak. Hullene i eldre stikkontakter burde også sikres med barnevern, dette gjelder dog kun eldre stikkontakter, da moderne stikkontakter en innebygd med beskyttelse mot alt annet enn støpsler.

 

Stikkontakt med tidsbryter kan være praktisk der du anvender kaffetrakter, rettetang og andre apparater det er lett å glemme å slå av. Dette medfører at stikkontakten har en tidsbryter som slår av strømmen etter en forhåndsinnstilt tid.

 

Som eier av bolig, eller bruker, er man ansvarlig for at det elektriske anlegget er i orden. Her har du en liste med noen faresignalene du bør se etter:

  • Skader på brytere, stikkontakter og koblingsbokser
  • Misfarging på stikkontakter, ledninger, koblingsbokser og brytere tyder på varmegang
  • Varmeovner som er dekket til
  • Gamle lysrør og lamper
  • Løse lamper og ovner på barnerom
  • Mange skjøteledninger

 

Kategorier: BloggBolig

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *