Nå er advent og julen rett rundt hjørnet, og med dette: tiden for ekstra belysning, både levende og elektriske lys.

Stearinlys er som lys du ikke må la stå ubevoktet, særlig de som står i en dekorasjon. Elektriske lys innebærer på sin side ikke den samme faren for brann. Det er likevel elektrisitet som er en av de største årsakene til brann i norske hjem, og med det i bakhodet er det grunn til å holde seg oppdatert på bruk av elektrisk belysning.

 

Bilderesultat for juletre(Bilde hentet fra: https://www.power.no/hjem-og-fritid/interioer-og-husartikler/juletraer/juletre-l-195-cm-250-led-lys/p-218513/)

Juletrelys, lysslynger og annen belysning som hentes frem til julen er som regel ikke i bruk resten av året, og det er dermed viktig å sjekke kvaliteten. Dersom en lyspære har sluknet i en lysslynge, er det viktig at man ikke benytter seg av andre pærer enn det som er angitt. Hvis en lyspære i lysslyngen lyser ujevnt kan dette føre til at noen av lampene blir for varme, derfor må pærer som lyser med forskjellig styrke skiftes ut. Det er heller ikke sjeldent at man anvender skjøteledninger, som kan være brannfarlig dersom de ikke brukes riktig.

 

Må du slå av lysene på natten?

Bilderesultat for julestjerne vindu

(Bilde hentet fra: https://upsidaysi.wordpress.com/tag/julestjerne/)

Jul og lys er nærmest synonymer, og det er for mange koselig at julestjernen blir hengende å lyse hele døgnet, og at juletreet får glitre gjennom hele natten.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) informerer om at det i prinsippet ikke er noe galt i å la lysene stå på gjennom natten, men anbefaler i utgangspunktet at alt av elektrisk utstyr som ikke er nødt til å stå på, skal slås av.

En særdeles viktig ting å huske på, er å ikke plassere elektrisk belysning for nært eller i direkte kontakt med brennbart materiale. For eksempel må lysestaker og adventsstjerner som settes i vinduet plasseres i trygg avstand fra brennbare tekstiler som gardiner og lignende. Det er også viktig å bruke lysene til det de er ment for, f.eks. ved bruk at utelys. Ved anvendelse av utelys skal det også brukes egen utendørs stikkontakt.

 

Med det ønsker 3K Elektro deg og dine en flott adventstid.

Kategorier: Ukategorisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *